Bij een te lage luchtvochtigheid kun je last krijgen van hoofdpijn, gebrekkige concentratie en een droge huid. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog dan droogt je was niet snel genoeg en loop je het risico op schimmelgroei op de muren.
Het ene probleem is op te lossen met een luchtbevochtiger en het andere met een luchtontvochtiger. Maar hoe weet je nu of je klachten veroorzaakt worden door de luchtvochtigheid in huis?
Door de luchtvochtigheid in huis te meten en in dit artikel lees je hoe dat werkt.
[lwptoc]
Luchtvochtigheid in huis meten
Waar je de temperatuur in huis meet met een thermostaat, meet je de luchtvochtigheid met een hygrometer. Hierbij kun je kiezen voor een losse hygrometer, of een luchtbevochtiger met hygrometer.
Weet je vrijwel zeker dat je luchtvochtigheid te laag is dan kun je direct een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer in huis halen. Maar als je nog twijfelt dan kun je beter beginnen met een losse hygrometer. Deze koop je al vanaf 15 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan een luchtbevochtiger.
Welke soorten hygrometers zijn er?
Er zijn verschillende soorten hygrometers, maar degene die je moet kennen dat zijn de mechanische (analoge) en de digitale hygrometer. Dit zijn de twee soorten de je als consument in huis kunt halen.
Mechanische hygrometer
Mechanische hygrometers zijn de meest eenvoudige en lijken op een klok of een klassieke thermometer. Op basis van waar het pijltje staat kun je aflezen hoe het met de luchtvochtigheid in huis staat. Vaak vind je deze hygrometers terug in een wandklok combinatie.
Digitale hygrometer
De digitale hygrometer heeft mijn persoonlijke voorkeur, het is een klein apparaatje met een scherm waarop je heel eenvoudig in 2 cijfers kunt aflezen hoe hoog, of laag, de luchtvochtigheid in huis is. De meeste goedkope hygrometers zijn digitaal.
Mijn favoriet was de Duux Sense hygrometer. Het is een klein apparaatje dat naast de luchtvochtigheid ook de temperatuur in huis weergeeft op een helder duidelijk leesbaar scherm. Met een prijs van 20 euro is het ook één van de goedkoopste digitale hygrometers.
Waar plaats je een hygrometer?
In het midden van de ruimte, op ooghoogte. Dat is in basis de beste plek om een hygrometer te plaatsen. Ik mijn eigen studio kon dit omdat er een grote Ikea kast als scheiding stond waar de hygrometer op geplaatst kon worden.
Als het niet mogelijk is om je hygrometer in het midden van de ruimte te plaatsen let dan in elk geval op de volgende punten:
- Blijf weg van de badkamer of de keuken, deze ruimtes zijn vaak vochtiger dan de rest van het huis.
- Plaats de hygrometer op leefhoogte om een zo realistisch mogelijk resultaat te krijgen.
- Houd de luchtvochtigheid een paar dagen in de gaten voor je een conclusie trekt.
Is je luchtvochtigheid te laag? Lees hier hoe je de luchtvochtigheid kunt verhogen, of lees hier verder hoe je de luchtvochtigheid kunt verlagen.
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?
Nu je de luchtvochtigheid in huis kunt meten is het handig als je weet wat een goede luchtvochtigheid in huis is. De beste relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%, lager dan dat is ongezond en hoger geeft ook gezondheidsrisico’s.
Wat is relatieve luchtvochtigheid? Misschien viel het je net op dat ik het had over “relatieve luchtvochtigheid” dat komt doordat luchtvochtigheid geen hard cijfer is. Warmere lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht, daarom wordt de luchtvochtigheid altijd uitgedrukt in een percentage.
Het is dus heel normaal dat het cijfer op je hygrometer daalt wanneer het warmer wordt in huis, of juist stijgt als het kouder wordt.
Als laatste wil ik graag toevoegen dat persoonlijke voorkeur ook een rol speelt in hoe hoog de luchtvochtigheid in huis moet zijn. Ik was zelf groot voorstander van rond de 60%, dan voelde het aangenaam in huis en was mijn neus eindelijk niet meer geïrriteerd. Maar ik ken ook mensen die dat veel te hoog vonden, of het er zelfs benauwd van kregen.
Kijk dus altijd naar wat voor jou prettig voelt, een goed thuisklimaat draait tenslotte om jou!